Skulle kunna explodera..

Jag är ledsen, arg, förbannad, galen, tårögd, skakis och ont i magen.. Jag vet inte om jag är ledsen eller arg, men antar att det är någon blandning.
Allting har bara gått bra fram tills idag, han har gått som en klocka vissa dagar, träningen igår va mer än jag hade kunnat räkna med, allting har varit SÅ RÄTT!
Men så idag var vi nere på botten igen...
JAG VET att han är jätteskygg om sina bakben, just därför skulle jag börja öva att brodda honom. För att det sedan ska gå bra när vi är på tävlingen. 
Så jag tog höger fram och höger bak, inga problem. Hade lite svårt att gänga men det gick till slut. Tog även vänster fram och det gick det med, både att gänga och skruva i brodden.
Jag HATAR förövrigt att gänga, ibland är den svår att få ner om skårorna är lite lite fel och tänk om hästen blir rädd eller något när gängan är i? Jag HATAR det, verkligen hatar.. Men ibland går det inte att få i brodden utan att gänga..

Så var det sista benet kvar, vänster bak. Det började bra, kunde rengöra det ena hålet och skulle precis göra det andra när jag ser att det sitter en stor sten där i. Fine tänkte jag och började gräva och försöka få ut den. OMÖJLIGT. Den satt där och där skulle den sitta.. Så jag ringde mamma och bad henne komma med något som kanske skulle vara lättare att få ur den med och under tiden tänkte jag börja gänga i det andra hålet. Och det hålet var riktigt knepigt, försökte och försökte men fick inte in den, den la sig fel, hoppade upp och skruvades snett. Visst att man kan göra fel, men det var fel på hålet.. Så till slut tröttnade han. Jag hade som TUR va och tacka gud för det inte fått in gängan när han kastade sig åt sidan och försökte sticka därifrån.
Då är det kört, han skakar, trycker in rumpan under sig och spänner hela kroppen. Bakbenen kan man ju bara drömma om att komma nära.. 
Jag försökte ta upp det, men det är omöjligt, när han väl börjat kan man lika väl ge upp. Det är så svårt att förklara hur han gör, men farligt är det. Det är farligt för både honom och mig så jag vill helst inte utmana ödet. Jag började massera och klappa på honom tills jag kunde stå vid rumpan och efter en bra stund fick jag lyfta benen i ungefär 1 sekund. Så när jag gjort det ställde jag in honom.

Nu får jag bara be lite till gud att han har glömt detta tills imorgon och att stenen antingen har lossnat eller går att få ut. Annars kan jag ju lika gärna stryka mig.. Skulle aldrig starta utan broddar..

Är det någon av er där ute som har tips till mig? Att sätta på en ny sko skulle aldrig gå då vi måste droga honom när han ska skos.. Men snälla, minsta lilla tips, skriv det!! 
Vill inte skita i ölandshoppet på grund av EN jäkla sten..
Tipsa både om hur jag får ut stenen och hur jag kan "bota" en benskygg häst?

Jag blir ledsen, arg och besviken.. ibland önskar jag att han var.. NORMAL?
image description

Kommentarer
Postat av: melinda eriksson

När vi tävlade på Udden 2010 spöregnade det ju konstant heeela helgen, då var vi ju tvunga att brodda för ponnyerna värmde upp på gräs men Pontiac hade travskor i bak så broddarna fick ju så klart inte plats... så red med endast frambrodd och det funkade faktiskt även fast de regnade...

2012-05-16 @ 21:48:12
URL: http://melindaeriksson.blogg.se/
Postat av: Natalie

Svar: Ja, lite tråkigt att se hans annons då jag alltid hört att allt gått sååå bra. Sålde honom för 9 månader sen men men..



Mitt tips är tunn skruvmejsel, inte stjärn utan rak eller en söm. :) För att bota skygga hästar tror jag bara det gäller att lägga ner tid. Du behöver ju inte brodda runt om, eller inte 2 broddar i varje sko heller utan bara ytterst med små broddar :) Tar man det lugnt är det sällan så att dom halkar så jag tror tillochmed du kan köra utan, det handlar ju inte om 160hoppning

2012-05-16 @ 22:01:46
URL: http://nataliehakkila.blogg.se/
Postat av: Alice

Bremsa? Ta en söm,spik eller skruv. Och en hammare. Sedan hamrar du med söm,spiken, eller skruven på stenen så det går söder, då är det lättare att pilla ut den i små delar :-)

2012-05-16 @ 22:07:41
URL: http://alvidaochalice.blogg.se/
Postat av: Agnes Åberg

Min förra B-ponny var som din Chuck, Balder som han heter drogades med lika mycket som en ardenner häst skulle fått annars är ahn omöjlig att sko på bakhovarna. En vanlig B-ponny skulle dö av denna dos. I alla fall var han rädd om sina bakben, men lugnade sig när vi drog fram bakbenet mot frambena, där kan man hålla det. Jag brukade sitta vid hans bakben och få honom att känna sig trygg med mig där. Det kan ta timmar med honom, jag broddade av och på under meetingen i Dagstorp och det tog runt 20 min gången. Kanske är jag inte till sås tor häjlp men mitt tips är tålamod, va med honom, låt det ta tid. Om han blir rädd så stanna och försök när han lugnat sig och det kan ta timmar, det gör det ibland men till slut blir han trygg. Sista dagen broddade jag ur och in som ingenting även om det kom bakslag andar gånger :) En lång och rörig kommentar men hoppas det är till lite hjälp :)

2012-05-16 @ 22:14:17
URL: http://agnessan.blogg.se/
Postat av: Agnes Åberg

Missuppfattade dit inlägg lite, men om du inte har broddar bak bara fram ska det nog gå bra :)

2012-05-16 @ 22:17:01
URL: http://agnessan.blogg.se/
Postat av: Alice

SV: Annars kan man bara slå med en liten sten? Behövs inte så mycket. Har ni prövat låsspray till bildörrar? Finns på OKQ8 . Någon olja på sömmen så den lättare åker ut? Brainstormar med idéer här ;-)

2012-05-16 @ 22:20:03
Postat av: Natalie

Svar: Vet en tjej som hade av senan/fick en ordentlig senskada på sin häst för att hon hade för långa broddar och det hindrade "glidet" när hästen landade. Går nog att vrida och vända, hitta för- och nackdelar med båda. Rider man med vett kvittar det nog om man rider med eller utan, iochmed att båda kan vara "skadliga". :) Men det är så jag ser på det.

2012-05-16 @ 22:21:08
URL: http://nataliehakkila.blogg.se/
Postat av: Agnes Åberg

Svar: Kan förstå dig till viss del, hoppas nu att den ramlar ut! Ska du till Börjes i tingsryd i år :) ?

2012-05-16 @ 22:24:37
URL: http://agnessan.blogg.se/
Postat av: Agnes Åberg

Svar: Håller tummarna!



Skulle få vara roligt att få träffa dig & Chuck om ni nu ska dit, jag ska nog dit är nog sista budet, har gått fram och tillbaka..

2012-05-16 @ 22:30:30
URL: http://agnessan.blogg.se/
Postat av: Jasmine såklart!

När min ponny kom till Sverige var hon också väldigt rädd om bena, inte så jätte bakskygg (klart lite eftersom att hon var helt grön) utan man fick bara inte lyfta bakhovarna, knappt lacka dem ens. Men jag tränade mycket tillit med henne eftersom att hästarnas hovar är det ENDA flyktredskapet de har, de lägger "hela sitt liv" i dina händer när de låter dig lyfta och hålla i benet för då har de ju inte en chans att fly, hästar kan ju inte springa på 3 ben!



Sen var jag nere och pillade på benen varje dag, lyfte i dem jättemånga gånger varje dag även fast jag inte kratsade varje gång. Har haft henne i ett och ett halvt år (innan dess har hon varit på ett ridställe så har "känt" henne i 3 år) och nu kan vi till och med dra pulka efter henne. Tror det beror mycket på att hon finner trygghet hos mig och litar på mig och det lär Chuck göra med dig med snart :)

2012-05-16 @ 23:55:04
URL: http://jasminesplace.blogg.se/
Postat av: ebba

Öland har så pass fin tävlingsbana på gräs, så om det inte regnar tror jag absolut det räcker med broddar fram eller om stenen inte försvinner, bara en brodd i den hoven! :)

2012-05-17 @ 00:14:48
URL: http://ebbaliindberg.blogg.se/
Postat av: alice

Asså är det bara en hov som du inte lyckas med så tror jag inte det är någon fara? då har han iaf på 3 av 4 ^^

2012-05-17 @ 00:50:31
URL: http://binnastoy.blogg.se/
Postat av: Jannike

Det bästa sättet att få ut skiten från broddhålen är en spik, jag har haft samma spik i en massa år ;) Det är en lite tjockare längre spik och den är perfekt att få ut skiten med. Köpte en sådan där rensare med gänger, helt totalt värdelös... Tacka vet jag min spik, haha!!



Stort lycka till i helgen :) och är gräset inte blött så är det nog ingen fara att rida utan broddar!

2012-05-17 @ 08:12:18
URL: http://jannikeochsurprise.bloggplatsen.se
Postat av: Sofia

Jag startade ju Daisy utan broddar (ofrivilligt, haha) på Ölandshoppet när jag var med, och det överlevde vi. Men i och med att Chuck tänder igång lite mer är det ju somsagt kanske bra att ha det.. Men försök ta dig tid och får du inte på dem kan du ju prova en klass först med endast broddar fram. Du får nog känna dig fram; börja framridningen försiktigt i så fall och se om det verkar hålla under honom :) Det löser sig säkert ska du se!

2012-05-17 @ 08:29:57
Postat av: Malou Kastman

Det viktigaste är att du har broddar fram! Frambrodd är mycket viktigare än bak, så i värsta fall kanske du kan köra på det, har hört att deras bana är rätt bra med så det ska nog inte vara några problem! :)

2012-05-17 @ 08:38:47
URL: http://maloukastman.blogg.se/
Postat av: Anonym

Pilla ut stenen med en söm! och sätt i broddar i de hål som går, gör inte så mycket om det inte är i alla :)

2012-05-17 @ 09:14:52
Postat av: Julia Lundgren

Ha broddar i de hålen som funkar då. Hellre det än inga alls! :)

2012-05-17 @ 14:40:55
URL: http://julialundgren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0